Cenergie

Cenergie werd opgericht in 1997 en ontstond uit een initiatief van de Universiteit Antwerpen om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor duurzaam energiegebruik en gebouwenbeheer via energieaudits. Cenergie biedt gespecialiseerd advies tijdens elke fase van de levensloop van een gebouw, vanaf het ontwerp tot en met de sloop of de hernieuwbouw. Toen de oorspronkelijke oprichter en meerderheidsaandeelhouder zijn aandelen wou verkopen, deed hij hiervoor beroep op KBC Match'it. In Tom Peeters - Managing Partner bij White Stone Capital - zag en vond hij de juiste kandidaat.

De juiste match

"Eind 2016 vernam ik dat KBC Securities een nieuw overnameplatform had opgestart, waarbij verkopers van KMO’s met kandidaat-investeerders worden samengebracht. Het leek me uitermate interessant: een gebruiksvriendelijk platform waarbij je op een transparante manier toegang krijgt tot essentiële bedrijfsinformatie en de key-financials. Kort na de registratie begon ik een aantal bedrijven door te lichten.

Op basis van de beknopte omschrijving van de activiteiten van de KMO’s, kon ik gemakkelijk de bedrijven selecteren waarover ik meer uitgebreide detailinformatie wou. Meteen sprongen er 2 bedrijven uit. Cenergie was er eentje van: een innovatieve onderneming met 30 werknemers die opdrachtgevers bijstaat in het energiezuinig bouwen en renoveren van grote projecten. Ik voelde meteen dat hier toekomstmuziek in zat. Na ontvangst van het informatiememorandum, werd duidelijk dat Cenergie een gevestigde waarde is in de sector, met 20 jaar ervaring in energieconsulting en energiemanagement."

Onderhandelingen

Nadat een eerste niet-bindend bod werd uitgebracht, werd een kennismakingsgesprek met de verkopers ingepland. Uiteindelijk kwamen de partijen overeen om exclusieve onderhandelingen aan te knopen. “Hoewel de onderhandelingen op sommige vlakken bijzonder stroef verliepen, kwamen koper en verkoper, bijgestaan door hun respectievelijke adviseurs, na enkele maanden tot een overeenstemming over de prijs en de modaliteiten van de verkoop." 

 

'Het bijzondere aan Cenergie was dat het bedrijf toen – en vandaag nog steeds – werd geleid door een CEO die over een minderheidsparticipatie beschikt.'

"De CEO, die intern was doorgegroeid en al verschillende jaren actief was in het bedrijf, bleek een bijzonder betrouwbare partner te zijn. Meteen na de overname van de aandelen, in november 2017, hebben we een aantal herstructureringen doorgevoerd. Bijkomende kostenbesparingen werden gerealiseerd, extra personeel werd aangeworven en nieuwe klanten vinden thans hun weg naar Cenergie. Het bedrijf is momenteel goed op weg om dé referentie te worden in energiedienstverlening voor grotere vastgoedprojecten. U hoort ongetwijfeld nog van ons!"

Op zoek naar de perfecte match?

Vraag uw toegang aan